Fonetische articulatiestoornis
Bij een fonetische spraakstoornis heeft uw kind moeite met het juist uitspreken van bepaalde klanken. Het probleem zit in de manier waarop de mond en tong de klanken vormen. Uw kind weet welke klank het wil maken, maar het lukt niet om die goed uit te spreken.
Fonologische spraakklankstoornis
Bij een fonologische spraakstoornis heeft uw kind moeite met het begrijpen en toepassen van de klankregels van de taal. Het gaat niet zozeer om hoe de klanken gemaakt worden, maar meer om hoe ze gebruikt worden in woorden. Dit kan betekenen dat uw kind bepaalde klanken weglaat of verwisselt waardoor de betekenis van woorden verandert. Ze vereenvoudigen hun spraak maar kunnen de klanken vaak wel geïsoleerd juist uitspreken. Alle kinderen gebruiken vereenvoudigingsprocessen in hun spraak maar wanneer deze langer aanwezig blijven dan hun leeftijdsgroep, kan je spreken over een stoornis.
Spraakontwikkelingsdyspraxie (SOD)
Bij SOD heeft uw kind problemen met het plannen en coördineren van de bewegingen die nodig zijn voor spraak. Dit betekent dat hun hersenen moeite hebben om de juiste signalen naar de spieren in hun mond, tong, en lippen te sturen. Ze weten wat ze willen zeggen, maar hebben moeite om de juiste klanken en woorden te vormen. Dit kan leiden tot spraak die moeilijk te begrijpen is.